Monday, 30 January 2012

Pemain Nismilan Samseng???

Yaaaa, begitu kontroversi sekali pasukan Nismilan dewasa ini. Setelah hebat bercakar dengan Kelantan dan Terengganu, kini Nismilan dikatakan mula bercakar dengan Felda United dan juga Sarawak. Tumpuan kontroversi adalah mamat di bawah ini.

Wajah Effa yang dikatakan disiku pemain
pihak lawan.


Effa ghupo eh! Se ingatkan Lennox Lewis tadi. Ok, kita ke perkara yang lebih serius. Adalah perkara normal untuk pemain professional hilang pertimbangan di atas padang ketika perlawanan. Sedangkan Zidane pun boleh tanduk dada Materazzi, inikan pula pemain kita yang bermain di Liga Malaysia.

Dah lamo se porati an bondo ni. Macam se cakap, untuk hilang pertimbangan adalah normal untuk player, tetapi tindakan yang sewajarnya haruslah diambil kepado player yang hilang portimbangan tu! 

Katakanlah Effa hilang pertimbangan lalu melakukan gerakan penyudah 'The Rock' iaitu 'The People's Elbow' kepada pemain lawan dan mengakibatkan bahu pemain lawan itu retak. Lalu tiada tindakan diambil. Tidakkah jahil 'pihak tertentu' tersebut dalam kancah bola sepak? 

Jadi, se mencadangkan kepada 'pihak tertentu' ini janganlah malas sangat. Buka mata. Dah kerap sangat nak bercakar atas padang. Baik penonton semua duduk depan kaca TV hari Khamis jam 11 malam tengok WWE Smackdown! 

Se bukanlah nak backing bonar si Effa ni. Kepada mereka yang mengatakan bahawa peminat Nismilan amat mengagungkan pemain import ini lebih daripada pemain tempatan adalah tidak tepat. Orang lain se tak tau la, tapi se akan cakap bondo yang se ghaso boto. Kot tak boto se tak cakap. Kalau Effa ni yang porangai tak somonggah, tondang player sanun, siku player sini, tak kan la se nak marah player yang kono tondang dongan siku tu. Kompom-kompom se marah an si Effa ni. Kita sebagai peminat kena 'act relevant' la. 

Macam kes baling botol kepada Hamsani di Paroi tempoh hari. Tak relevan langsung. Lopeh tu kito (peminat Nismilan) nak bongih bilo orang koba an kito ni peminat tak bertamadaun. Memang tak bertamadun la kalau poie baling botol kek muko orang. Inilah akibatnya bila kita selalu mengata orang lain tak bertamadun, sekarang kita pula yang dilabel sebegitu. Haa, padan muka kita. Keh keh keh.

Seperkara lagi, kalau ada pengadil yang membaca rintihan dan luahan hati pencinta sukan bola sepak ini, tolonglah jalankan tanggungjawab dengan adil. Kami sebagai penonton mengerti jika anda yang ada lesen pengadil ini kadang-kadang tersalah membuat keputusan. Tapi janganlah sampai tak tahu kesalahan yang layak menerima kad kuning/merah dengan kesalahan yang remeh-temeh. Kalau keliru, saya cadangkan anda semua ini buka kembali buku undang-undang itu dan menelaah serta menghafal semula kesalahan yang dimaksudkan di atas. 

Penjaga garisan pun sama. Dok mongharap an pongadil yo memang tak dapek do poit. Kot kau nampak ado orang kono tondang ko siku ko pijak ko cabul ko, koba an la kek pongadil. Ni kau diam yo. Kot pongadil tu mato deh ado duo ribu takpo gak. Mato dio duo yo poit! Tak dayo deh nak tengok sumo orang.

Setelah kes cakar-mencakar ini makin kerap terjadi kepada pasukan Nismilan, maka adalah wajar untuk menambah kamera di setiap perlawanan Liga Malaysia supaya punca kejadian dapat lebih dikenalpasti dan memudahkan kes siasatan. Dan, tunjukkan lebih banyak perlawanan penuh Liga Malaysia di kaca televisyen. Kalau liga eropah tu, sumo game ado full match. Liga sondiri duo-tigo yo yang full match kek TV. Lopeh tu masing-masing poning kepalo kenapo liga kito tak maju. Kenapo tak ado orang yang konal player kito. 

*Se tak marah. Se cuma cakap apa yang se nampak. Kalau se salah, tolong la betulkan.
*Gambar di atas se ambil dari sini. Se mintak share yo. Keh keh keh.

Sekian,

MUSUHNYA HABIS BINASA!

Monday, 23 January 2012

Nismilan 1-0 Felda Utd. Tapi...

*beribu kemaafan dipinta kerana lewat meng'update' entri. Kesibukan kerja mengekang se daripada meng'update' dengan segera.


Skuad rusa menang tipis.


Nismilan mencatat kemenangan pertama di gelanggang sendiri dengan menewaskan Felda Utd 1 gol kosong. Gol tunggal perlawanan dijaringkan oleh Shahurain Abu Samah kira-kira 10 minit berlalu pada separuh masa kedua.

Shukur Adan yang membuat penampilan pertamanya untuk skuad Nismilan ternyata menjadi tulang belakang skuad itu. Kehadiran Shukor berjaya memberikan keyakinan kepada midfield Nismilan dan penetration daripada tengah ternyata memberikan satu lagi attacking option untuk Nismilan.

Faizham dan Rasyid yang masing-masing menerajui left back dan center back Nismilan ternyata mempamerkan persembahan yang begitu memberangsangkan dan berjaya mengekang serangan Felda Utd.

*se kecewo Fakri tak dapek score. Sian kek deh :(


Pengutipan kad kuning.


Perkaro ni ado disobut oleh N9futbol.com kek facebook tak lamo dulu. Bukan main banyak kutip kad kuning. Ado buek pertandingan ko? Sapo kutip paling banyak kad, ujung tahun dapek umah gak eh. 


Jangan la dapek kad kuning bangang macam Shukor marin. Dio dapek kad kuning bukan kek kawasan bahayo dan situasi maso tu pun tak bahayo langsung. Memang nampak remeh bondo ni, tapi untuk long-term akan membebankan pasukan. Match ponting nanti kono suspend pulak. Hmm. Kono boghi porhatian yang banyak pado masalah ni.


* yang se poratikan, Rasyid dongan Zamani yang pandai kutip kad kuning bijak.


Tapi...


Memandangan entri ini lambat diupdate, maka video-video panas di Paroi sudah gagal dikesan oleh se. Yang ado pun kualiti tak berapo nak elok. Jadi, se nak bagi pendapat tentang kejadian tempoh hari. Se akan bagi pandangan sejujur-jujurnya dan akan sedaya upaya untuk tidak menggunakan bahasa lucah.

Taktikal robust Felda Utd
- Robust tak salah dalam bola. Tapi kalau dah sampai menyiku dan memijak, adalah lebih baik jika kami para penonton menyaksikan pertandingan Ultimate Fighting Champion (UFC) ataupun gusti WWE di kaca televisyen sambil terlentang melayan kudapan

- Taktik sebegini ternyata amat memihak kepada Felda Utd kerana mereka berjaya melambatkan rentak permainan kerana pengadil kerap meniup wiselnya pada separuh masa pertama. Natijahnya, se mampu untuk bermain sudoku di telefon bimbit sambil menguap seperti singa kekenyangan kerana 'kerancakan' perlawanan.

Kekuatan mental skuad Nismilan
- AMAT LEMAH! Contohnya? Kad merah untuk Kunalan. Betul, Kuna dipijak oleh pemain tersebut (se tak konal pemain tu). Namun adakah wajar untuk Kuna retaliate dengan melanggar pemain tersebut dari belakang sambil tangan Kuna menolak tengkuk pemain tersebut? Tak pasal-pasal kad merah! Lopeh ni sapo yang nak main left wing tu? Se? Tok Mat? Gareth Bale? Huh!

- Masih ingat kad merah untuk Hardi? Namun, adakah Effa mengambil keputusan untuk bertindak sendiri? Effa terus mengadu kepada pengadil perlawanan. Ya, begitulah seharusnya pemain bereaksi jika 'diambil kesempatan' oleh pihak lawan. Pandai jugak si Effa ni. Pemain lain, sila contohi attitude Effa ketika peristiwa tersebut berlaku. (Contohi kebijaksanaannya menangani situasi sahaja)

Kehampehan mutu pengadilan
- BANGANG! Se mintak maap. Satu perkataan ini sudah cukup untuk merumuskan mutu pengadilan malam tersebut. Andaikata, FAM tidak berniat mempertingkatkan mutu pengadilan di Malaysia, poh ceroh la Malaysia dop gi Piala Dunia! (baru jumpo dongan member dari Ganu, cakap Ganu lalu! Keh keh keh)

- Kepada mereka yang menonton perlawanan antara Kedah dengan Kelantan pada Jumaat lalu, nampakkah anda bagaimana keji dan kotornya corak permainan pertahanan Kedah. Bukan membenci, tetapi ini hakikat. Maka begitulah corak permainan pertahanan Felda. Se memang anti dengan corak permainan keji sebegini. Memberikan nama busuk kepada sukan bola sepak. Memijak, menendang, menyiku pemain lawan sama ada dilihat pengadil atau tidak. Andai pengadil nampak pun, pengadil dan penjaga garisan hanya memerhatikan. HEEEIIIII! Goram lak raso eh ni ha! Lesen jadi referee bola ado lesen torbang gak eh! Terpaksa se melafazkan sekali lagi ayat ini - BANGANG!

Mentaliti penyokong

Ini pondapat se secaro jujur yo. Jangan nak kocik-kocik ati.

- Dah tau perangai pemain lawan tu tak senonoh, kito pun BANGANG nak jadi tak senonoh macam dio buek apo? Cukup sekadar kita menghamburkan kata nista serta caci-maki kepada mereka. Walaupun sebenarnya amalan mencaci dan memaki amatlah tidak elok. Kito bukan main provoke player, bilo player provoke balik, kito bongih. Memang la seorang pemain professional seharusnya mempunyai mental yang kuat untuk menangkis provokasi peminat, tapi dah namo deh pun manusio. Kompom la buek silap. Kot dio tak buek silap, malaikat la namo deh. Baling objek ke dalam padang, baling botol kepada pemain, ada hati nak mengaku penyokong bertamadun. Heh. Paku dulang paku serpih, kata "orang" kita yang lebih.

- Bukan semua yang berperangai seperti point pertama. Tapi, nampak tak kesan daripada seorang penonton yang tidak berdisiplin? Heboh bergaduh! Elok bonar la tu. Memang matang tindakan bergaduh tu kan? Gasaklah kek player tu kalau dio nak begaduh ko, nak buek poco-poco ko, nak main konda-kondi ko kek ateh padang tu, gasak dio lah. Kita sebagai penyokong 'bertamadun' dan 'beradat' ini kawal la perasaan tu. Andaikata brader yang bertelingkah dengan Hamsani tu tidak melakukan apa yang dilakukan. Agak-agak kecoh tak Paroi malam tu? Jadi bahan cacian tak penyokong Nismilan di alam maya ni? Se jamin, jawapan deh ialah tidak.

- Masalah kita ialah kita tak pernah nak mengaku salah sendiri. Sama macam FAM (cheap shot di situ. Keh keh keh). Kalau di soal siasat kenapa membaling botol? Kita jawab,"Dia yang provoke saya dulu". Memang la dia provoke. Daripada menuding jari, adalah lebih baik berdiam diri. Daripada menjadi penyakit, adalah lebih baik menjadi penawar (mangaaaaiiihhhh, dah macam ahli falsafah!)

Kesimpulan
- 10% gembira kerana Nismilan menang.

- 90% kecewa kerana perlawanan dicemari insiden yang tercetus dek kegagalan mengawal emosi. Pemain dan penyokong sama kuraang bijak. Pengadil dan penjaga garisan 2X5. Haih. 

Kesedihan yang tidak terhingga dirasai di hati ini apabila melihat insiden-insiden tak relevan sebegini terjadi.

Sekian,

MUSUHNYA HABIS BINASA!

Tuesday, 17 January 2012

Perak 2-1 Nismilan

Kesilapan taktikal?


"Apo kono eh jang?" , maun kono lompang si Akhbar ni kang! Keh keh keh. Ok, memang sedih sebab sekali lagi Nismilan lead the game hanya untuk kecewa di hujung perlawanan. Berdasarkan tajuk di atas, kalau waghieh-waghieh perasan, Nismilan hanya menggunakan long ball kepada Effa untuk mengasak gawang Perak.

Defend dapek bola, toghuih boghi bola tinggi kek Effa. Midfield dapek bola, toghuih boghi bola tinggi kek Effa. Tak ado build up langsung. Lotak la Shukor ko, Doghih ko, Pirlo ko, Kaka ko, totap gak tak bulih buek apo kalau dah taktikal seperti itu.

Taktikal ini menjadi ketika di Pasir Gudang adalah kerana Johor FC tiada pertahanan seperti Nanthakumar dan juga Effa bijak untuk pass kepada pemain sayap dan juga Shakir. Se nak tanyo, tadi ado tak si Effa ni buek macam tu? Ado la kot, tapi kurang bona. 

Sekali sahaja build up yang se nampak tadi. Ketia Zaki membuat overlap dan melepasi seorang pertahanan Perak sebelum cross Zaki dikeluarkan oleh pemain Perak. Ramai yang mengkritik persembahan Halim, namun setelah melihat gandingan Nyamuk dongan Rasyid tadi, ternyata tidak banyak beza.

Zamani bermain dengan cemerlang
tadi.

Se highlight kan Angah ni bukan la makno eh yang lain tak handa. Handa jugak. Terutamanya Zaki dengan Faizham. Tapi kalau tiada Angah yang mengemudi barisan pertahanan Nismilan tadi, maun limo-onam bijik Nismilan kono tadi. 

Player of the game

Ada dua pemain yang se rasa layak menjadi pemain terbaik perlawanan Perak vs Nismilan tadi.

Akmal tersenyum setelah menjaringkan
2 gol.
Eceh ceh ceh. Bukan main lebar sonyum deh! Masuk sebagai pemain gantian setelah Failee (raso se la) mengalami kecederaan. Ternyata tindakan bijak daripada Cikgu Jan untuk memasukkan Akmal kerana Akmal menjaringkan 2 gol untuk membenam Nismilan dan sekaligus membuatkan Azlan Johar terdiam kerana mengkritik Akmal sebelum perlawanan bermula.

Nantha yang berjaya mengekang
Effa.

Dapatkah tuan-tuan serta puan-puan menyaksikan bagaimana anak tempatan kita mengekang awang import sebentar tadi. Se banggo lak tetibo dapek jadi anak Malaysia. Keh keh keh.


Kesimpulan


Momandangkan kalah, se pun kurang la mood nak buek post panjang lebar. Ada dua point penting iaitu :

- Perubahan taktikal amat diperlukan seperti yang telah dibincangkan sebelum-sebelum ini. Mungkin Coach Azraai belum memiliki pemain yang mampu memimpin barisan midfield kerana Shukor dan Idris masih dilanda kecederaan.

- Decision making Effa perlu lebih baik. Effa perlu memilih untuk pass kepada teammate, dribble pemain ataupun membuat percubaan terus ke arah gol. Kalau dah ompek-limo orang dopan kau, takkan kau nak shoot jugak yo tak?(Se yo ko yang porasan bondo ni? Ataupun pondapat se salah?)


Sekian,

MUSUHNYA HABIS BINASA!

Sunday, 15 January 2012

Johor FC 0-2 Negeri Sembilan

"Kalau dijolok sarang tobuan memang la kono songat, kito kono
sondol deh! Baru buleh monang!", ujar salah sorang jang
yang 'gilo'  setelah melihat gol Shakir malam tadi.
Pasir Gudang ditawan!

2 gol daripada Shakir Ali pada minit ke-32 dan 48 sudah cukup untuk memberikan 3 mata penuh untuk Nismilan. Osah laju eh game malam tadi. Dapek pulak si Eddy Helmi yang bawak bola. Berdobar gak la time kek Stadium JCorp semalam. 

Caro attack Nismilan masih samo iaitu menghantar bola tinggi kek Effa untuk flick-on atau dikawal sebelum membuka ruang untuk rakan sepasukan. Andai kata taktik ini berjaya dikekang pihak lawan, maka Nismilan tidak mampu lagi untu menjaringkan gol. Midfield Nismilan seharusnya lebih bijak mengawal tempo perlawanan dan mampu untuk membekalkan through ball dan pass yang baik kepada pemain sayap dan juga penyerang Nismilan

Asik kono condemn yo midfield Nismilan ni an? Keh keh keh. Kito puji la pulak. DEFENSIVELY, central midfield Nismilan yang dianggotai oleh Halim dan Rasyid menjalankan tugas dengan baik. Nismilan bergerak sebagai satu pasukan untuk menahan serangan daripada Johor FC. Zonal defense antara Rasyid dan Halim berjaya menghalang Fauzi Shaari daripada menghantar through ball untuk Zamri Chin dan hanya berjaya membuka ruang untuk wing iaitu Eddy Helmi.

Left back Nismilan malam tadi bukan Kuna seperti sangkaan se. Faizham diberi kepercayaan untuk mengisi posisi yang ditinggalkan Qayyum akibat kecederaan dan Faizham bermain dengan cemerlang untuk mengekang Eddy Helmi. Dari mulo first half sampai abeh game, ado la 3-4 kali yo Eddy lopeh dongan Faizham ni. Bilo dah lopeh, Angah pulak ado nak halang deh. Memang lotih la Eddy malam tadi. Se sebagai peminat Nismilan happy bilo dapek tengok pemain mudo beraksi.


video
Gol pertama Shakir untuk Nismilan dalam competitive match. Bola terkena Rasyid sebelum jatuh di hadapan Shakir untuk disudahkan dengan half volley daripada kaki kanannya. 


video
Ok, gol kedua daripada Shakir ni penyokong Nismilan akan selalu tengok dalam season ni. Route 1 goal nama dia. Direct dan straight to the point untuk menjaringkan gol. Sepakan percuma daripada JaiM, flick-on header daripada Effa, Shakir berjaya mengawal bola, Shakir merembat, Gol! 

It's simple and as easy as A B C. But the finish from Shakir is truly exquisite. He caught the goal keeper off guard including the fans in the stadium.

*video "ihsan" daripada sokernet.com


Akhirnya, local player berjaya score untuk Nismilan. Bukan tak suka bila Effa score, cuma lebih berpuas hati bila rakyat tempatan yang jaringkan gol. Tak adalah nanti at the end of the season, semua top goalscorer ialah pemain import. Kan? 

Next stop is Ipoh! Se lun ponah sampai Ipoh ni. Kot ado rombongan koba an kek se yo. Teringin na nak poie sanun. Mano tau buleh kutip 3 mato laie. Keh keh eh.

Sekian,

MUSUHNYA HABIS BINASA!

Saturday, 14 January 2012

Johor FC vs Nismilan (Pre-match)

Selepas sekadar seri Selasa lalu di laman sendiri dengan Selangor, Nismilan akan mengunjungi sarang Sang Lebah di Pasir Gudang malam ini. Berdasarkan prestasi Nismilan musim lalu, ternyata memungut mata di tempat lawan ternyata sukar. Tambahan pula dengan masalah kecederaan kepada pemain tonggak mereka. Adakah Nismilan akan mencatat kemenangan di Pasir Gudang? Kita tunggu malam nanti.

Key Player

Nismilan

Effa
- pasti akan memberi pertahanan Johor FC tekanan yang dahsyat dongan badan deh yang bagak. Dengan ado eh Effa ni, menjaringkan gol bukan masalah untuk Nismilan

Shahurain
- serangan Nismilan akan banyak berpunca dari sayap kanan. Dengan Qayyum mengalami kecederaan ketika menentang Selangor, dijangkakan posisi left back akan diisi oleh S.Kunalan akan menyebabkan serangan dari sayap kiri Nismilan akan diminimakan. (raso se macam ni la malam kang)

Zamani
- akan memimpin bahagian pertahanan Nismilan. Sama ada Maha ataupun Aliff yang akan berganding dengan beliau. Ontah-ontah Rasyid yang jadi partner deh. Natural born leader kek mato se dio ni.

Johor FC

Haris Safwan
- Laju dan ado finishing yang baik. (Nak cakap banyak-banyak takut silap. Heboh la kono buek video mintak maap kek youtube nanti. Keh keh)

Fauzi Shaari
Fauzi akan merencanakan serangan
Johor FC.

Antara pemain yang mempunyai vision dan technique di luar batas pemain Malaysia. Kepada yang tak kenal si Fauzi ni, ingat tak zaman Kedah menang double treble tak lama dahulu? Haa, memang time tu nama Baddrol, Khairil Muhaimin dan Marlon yang naik. Tetapi siapa yang feed mereka yang disebutkan tadi dengan hantaran yang cantik? Mamat ni la! Tak keterlaluan untuk labelkan dia Scholes. (pondapat se yo.)

Fauzi akan bergandingan dengan Eddy Helmi dan juga Azi Sharil Azmi. Belum kira Ridwan Ma'on lagi. Huh! Molampau lak handa eh midfield Johor FC ni ha!

Khaironnisam Sahabuddin
- berpindah daripada FELDA UTD. Kalau Zamani ponting gilo untuk defend Nismilan, macam tu gak lah ponting eh si Khaironnisam ni ek Johor FC. 

Match Prediction 

Prediction penyokong Nismilan     : Johor FC 1-2 Nismilan
Prediction neutral                        : Seri

Kenapa tak predict kemenangan untuk Johor FC? Sobab eh nak mongawal si Effa tu ibarat nak tambat kobau liar! Payah bona! Satu lagi, sotolah bermain dengan kurang memberangsangkan pada separuh masa keduo marin kek Paroi, midfield dan defense Nismilan konfem nak tunjuk diorang pun  CAYA (slang Pilah yang maksud eh power) gak. Bukan Effa yo yang CAYA dalam team Nismilan. 

Nismilan akan merasai kehilangan Qayyum. Ini confirm! Kuna yang dijangko an main left-back, attacking option Nismilan akan kekurangan 33%. Tapi, kot central midfield kito berjayo control game, dan MAINTAIN CONTROL GAME, buleh la monang.

Johor FC akan mengharapkan Fauzi Shaari, Azi Sharil Azmi, dan Eddy Helmi untuk memberi tekanan kepada midfield dan defense Nismilan. 

Firasat se mengatokan yang nak monang agak payah sikit la. Tapi yang 80% konfem ialah match ni akan jadi best! Iyo, x cayo tengok la malam ni.

Cukup la kot se dah membebel banyak ni. Se nak borangkek poie Johor ni. Nak jonguk Uwan se kek JB dulu, lopeh tu gorak poie Pasir Gudang. 

Sekian,

MUSUHNYA HABIS BINASA!

Wednesday, 11 January 2012

Negeri Sembilan 2-2 Selangor

Same old story!
Walaupun mendahului dengan 2-0 pada separuh masa, namun 'kehilangan' pemain midfield Negeri Sembilan menyebabkan 3 mata dikurangkan menjadi 1.

Prediction semalam


- Se banggo sobab penakulan se sobagai pominat Nogori topat apobilo Nismilan sokadar sori dongan Selangor. Heh heh.

- Rekod menunjukkan bahawa memang amat sukar Negeri menewaskan Selangor tidak kira di Paroi mahupun di Shah Alam. Ternyata, rekod tidak menipu kita.


Laporan perlawanan


Negeri Sembilan bermula garang sebaik sepak mula dengan menutup ruang midfield Selangor untuk merencanakan permainan mereka. Pada minit ke-4, Effa menjaringkan gol pembukaan dengan menanduk masuk dari jarak 3 ela hasil bola hantaran Zamani (agak eh la. Tak porasan lak tadi kek stadium).

Gandingan Shakir dan Effa tampak kian serasi kerana kombinasi permainan mereka tidak dapat dikekang oleh pertahanan Selangor yang diketuai oleh pemain import mereka iaitu Ramez Dayoub. Persembahan hambar daripada Razman dan Nasriq juga turut membolehkan Negeri Sembilan mengasak gawang Selangor bertubi-tubi.

Gol kedua Negeri Sembilan adalah menerusi sepakan penalti Effa pada minit ke berapo ntah tadi. Tak kuaso se nak check maso tadi. Hantaran pendek daripada Shahurain kepada Rasyid di luar kotak penalti sebelum Rasyid melakukan defence splitting pass kepada Shahurain semula sebelum Shahurain dijatuhkan di dalam kotak penalti. Effa dengan mudah menyempurnakan sepakan tersebut.

Tamat separuh masa pertama. (Time ni se dah kompon Nismilan monang. Tetapi se lupo, langit tak solalu eh corah!)


Selangor memulakan separuh masa kedua seperti Negeri memulakan separuh masa pertama. Agresif dalam menyerang dan juga bertahan. Mereka menutup ruang pemain midfield Negeri. Gol pertama mereka diperolehi menerusi Amirulhadi. Pada minit ke-54 (kot), Amirul mendapat bola dari bahagian kiri dan kemudian melepasi pertahanan Muzaki sebelum melakukan rembatan leret dari luar kotak penalti untuk menewaskan Farizal Marlias di near post.


Gol kedua Selangor diperolehi menerusi sepakan penalti yang disempurnakan Safiq Rahim. Bagaimana perkara ini boleh terjadi se tak tau. Se tongah sibuk melayan budak kocik sobolah se main topuk amai-amai. 


Sampai tamat perlawanan, Selangor terus menguasai perlawanan.

Key player


Effa ledak 2 gol lagi.
Effa score 2 gol lagi. 2 perlawanan, 4 gol. Kalau 10 perlawanan, 20 gol. Kalau 20 perlawanan? 200 perlawanan? 2 juta perlawanan? Osah gilo eh tu! Tidak dapat dikekang terutamanya pada separuh masa pertama.

Amirul memberi semangat kebangkitan
Red Giants.
Oleh kerana perwatakan sebeginilah Amirul merupakan salah seorang pemain kesebelasan utama kebangsaan. Laju, skillful, dan decision making yang tepat. Gol penyamaan beliau membuatkan kira-kira 20-25 ribu penyokong Negeri terdiam sambil mengunyah kuaci.

Farizal beraksi dengan baik.
Khairul Fahmi kena up kan lagi performance dia kalau tak nak title penjaga gol utama negara jatuh ke mamat ni. Banyak melakukan acrobatic save terutamanya pada separuh masa kedua. Kalau yang jadi keeper Negeri tadi Sharbinee ataupun De Gea, Negeri sudah pasti tewas mudah ditangan Selangor dengan straight set 2-21, 2-21. Confirm!

Flop player

*ini sekadar pendapat se. Kalau ada yang tak puas hati, nak buek cano.

Nasriq dikeluarkan ketika usia perlawanan
hanya separuh pada separuh masa pertama.
Adakah atas sebab kecederaan? Ataupun kurang sefahaman dengan Ramez? Ataupun Effa terlalu gagah ibarat sang kerbau yang menyondol si gergasi merah? Ataupun sebenarnya pertukaran taktikal? Se tak kona bona dongan player Selangor, kot boto nak tau kono tanyo Irfan Bakti.

Maha yang under perform 
malam tadi.
Dalam pre-match report telah diberitahu bahawa Mahathevan perlu bermain dengan baik untuk Negeri menang. Ternyata dia bermain kurang baik. First touch yang poor kerap mengundang masalah kepada pertahanan Negeri. 

Halim yang 'halimunan' pada
separuh masa kedua.
Ke'halimunan'an Halim pada separuh masa kedua antara sebab Negeri gagal mengutip mata penuh. Kalau midfield tak dapat bola, macam mana striker nak dapat bola betul tak? 


Punca Negeri gagal mengutip mata penuh.

Walaupun mempunyai kelebihan 2 gol dan perlawanan berbaki 45 minit sahaja lagi, antara sebab Negeri gagal mengutip mata penuh ialah (sekali lagi se tokan an, ini pondapat se. Bukan se kutuk team yang se sokong tau. Kiro cam analisa la ni) :

1) Terlalu mengharapkan Effa.
               Flick header Effa pada separuh masa pertama menjadi punca utama Negeri dapat 2 gol. Mungkin kelemahan taktik ini berjaya dikesan oleh pertahanan Selangor dan juga Irfan Bakti lalu mereka langsung menyekat bola tinggi kepada Effa dan mematikan serangan Negeri.

     Solution
               Harus ada back up plan. Contohnya, revert kepada cara asal Negeri menyerang. Melalui wing!

2) Central midfield menjadi halimunan.
               Sebelum ingin menyerang menggunakan wing, central midfield sesuatu pasukan itu seharusnya mengawal tempo perlawanan. Tak percaya? Tengok siapa control first half? Berapa score? Tengok pulak siapa control second half. Berapa score?

     Solution
               Tak ghoti se apo solution deh. Kot ghoti, se yang duduk kek tompek Coach Azraai tu poit. 

3) Bahagian kanan Negeri mudah ditembusi.
               Kedua-dua gol Selangor diperoleh dengan melakukan serangan di sebelah kanan Negeri. Hal ini kerana (eceh,ayat karangan sekolah!), Shahurain terlalu eager untuk melakukan counter attack dan apabila kehilangan bola, bahagian kanan Negeri sudah rapuh kerana ketiadaan Shahurain untuk membantu Muzaki bertahan.

     Solution
               Control game sudah. Tapi kalau dah coach suruh main counter attack nak buat macam mana kan? Se tak tau la apo yang coach koba kek dalam locker room time half time. Tapi nak control game  macam mana kalau midfield tak hidup kan?

4) Kecederaan Qayyum
               Menyebabkan Kunalan terpaksa mengisi posisi left back dan sedikit menumpulkan serangan Negeri. Dah injured memang tak boleh buat apa la. 

*Sesiapa ada info tentang injury Qayyum sila maklumkan kepada se yo? Nampak gayo tadi macam hamstring. Tak tau la. Sila maklumkan apakah kecederaan beliau dan berapa lama beliau tidak dapat beraksi.

Kesimpulan

Membungak la kalau koba an tak sodih kito sori tadi. Buleh monang patut eh. Tapi nak buek cano? Kito lawan King of Malaya tadi poit. Kiro ok la Chempiyen sori dongan King. Gilo handa sori dongan rajo Malaya. Hahah. 

Walau bagaimanapun, persembahan yang baik oleh skuad Negeri pada separuh masa pertama. Negeri berjaya membuatkan Selangor ibarat kapal kehilangan nakhoda. Untuk yang separuh masa kedua, pandai la coach Azraai selesaikan masalah tu :)

A good start to the season as we manage to avoid defeat. Hopefully, and i mean hopefully, Negeri will stay unbeaten at the STAR of Paroi for the whole season including during the FA Cup and Malaysia Cup matches. 

"Offense sell tickets, defense win championships!" - Coach Davis

Untuk jadi juara, kena ada kubu yang kuat. Di mana harus kita bina kubu yang kuat? Di rumah kita! STAR of Paroi adalah rumah kita! 

Sekian.

MUSUHNYA HABIS BINASA!

*Buffalo Souljah ada chant baru. Keep it up! Kalau rajin, buat la chant untuk player pulak. Setiap pemain ada chant dia. Mungkin boleh naikkan lagi semangat mereka. An? An? An?

Monday, 9 January 2012

Negeri Sembilan vs Selangor (Pre-match)

Star of Paroi akan kembali hidup pada malam esok iaitu 10 Januari 2012. Fuuhhh. Bukan main lamo menunggu musim liga baru ni. Perlawanan malam esok adalah perlawanan yang besar untuk skuad Negeri kerana kali terakhir mereka membenam Selangor adalah 3 tahun lalu pada perlawanan separuh akhir Piala FA di Shah Alam dengan keputusan 2-1. Pado pendapat ese, perlawanan ini boleh dijadikan kayu pengukur untuk Negeri Sembilan untuk menilai kekuatan skuad setelah penghijrahan besar-besaran pemain mereka yang berhijrah ke ATM. 

Antara pemain yang akan memainkan peranan penting untuk Negeri Sembilan pada perlawanan malam esok ialah :

Effa yang meledak 2 gol menentang Kelantan.
Semua tengok perlawanan Piala Sumbangsih tempoh hari? Tak perlu diulas banyak tentang pemain ini. Cuma sedikit teguran untuk Effa.

* I really hope someone could ask Effa to read this.

A brilliant individual player. Uses his physical advantage to bully defenders. Has an exquisite touch on the ball. A true menace in front of goal BUT, and it is a big but. He needs to trust his teammates more. Before him, there were the likes of Kunalan, Halim and Shahurain who won the fans heart due to their work rate and sheer determination. Effa on the other hand, always fuss when the ball does not reaches him. Yes he did won the game for Negeri. but even Messi passes to his teammates and Messi is the best in the world.
(* just a minor advise from a passionate football fan to a great player)

'The Next Big Thing'?
Clinical finisher. Kepada peminat yang kerap pergi friendly Negeri Sembilan, mereka akan faham kenapa aku gelarkan Shakir sebegini. Jarang mensia-siakan peluang di hadapan gol. Ala-ala Filippo Inzaghi di prestasi terbaik. Bijak membaca perlawanan dan boleh mengagak kemana bola akan pergi. A true poacher. Ketika menentang Kelantan tempoh hari, dia memiliki 3 peluang dan dua daripada tiga peluang tersebut berjaya membuat Khairul Fahmi menggelupur. Rembatan kencang yang sayangnya terus ke dakapan Khairul Fahmi dan glancing header yang sekadar terkena tiang gol. Se dapek ghaso yang dio akan score malam esok.

Maha yang beraksi cemerlang menentang Kelantan.
Antara pemain under rated dalam skuad Negeri. Prestasinya pada musim lalu amat membimbangkan sehingga tidak menjadi regular player. Namun persembahan Maha ketika perlawanan Piala Sumbangsih kelmarin begitu memberangsangkan. Walaupun beberapa kali off position dan mendedahkan pertahanan Negeri Sembilan dalam bahaya, namun Maha bingkas memperbaiki permainannya sepanjang perlawanan dengan bimbingan Norhafiz. Untuk Negeri menang malam esok, maka Maha perlu berada di puncak prestasinya (itu pun kalau dia dapat main). Maha masih perlu bimbingan untuk memikul tanggungjawab yang ditinggalkan Aidil sebagai stopper kerana dia masih kelihatan tidak selesa apabila tidak bermain di posisi defensive midfield. 

Skuad Selangor secara kasar.


Setelah dilihat senarai pemain Selangor, ternyata Negeri Sembilan sukar untuk menewaskan skuad gergasi merah ini malam esok. Jika ingin menyatakan bahagian terlemah skuad Selangor pun ialah pertahanan mereka. Itu pun kerana Razman Roslan dan Nasriq Baharom masih mencari sentuhan setelah mengalami kecederaan berpanjangan. Setelah merekrut Ramez Dayoub dari Lebanon dan diiringi oleh P.Gunalan, Asraruddin, ternyata tugas merobek gawang Selangor tampak sukar.

Midfield dan Striker Selangor? Sila klik link senarai pemain Selangor dan anda akan tahu betapa mantapnya skuad mereka.

Prediction sebagai penyokong Negeri : N9 1-1 Selangor
Prediction sebagai neutral                  : N9 1-2 Selangor             

Prediction di atas dilakukan berdasarkan keputusan perlawanan head-to-head kedua-dua pasukan. Memang payah Nismilan nak monang sok poit! Tapi mana tau gandingan Effa dengan Shakir boleh menghasilkan magic pada malam esok dan menafikan prediction di atas. Tambahan pulak derby match! Fuh! Wajib poie stadium poit! Lamo dah kito poso nak tengok Nismilan main! 

Mari penuhkan STAR of Paroi malam esok!

MUSUHNYA HABIS BINASA!

*Se maleh nak report player Selangor. Kot nak tau gak, poie cari blog peminat Selangor :)