Monday, 26 August 2013

Nismilan 3-5 Pahang (Piala Malaysia 2013 - Matchday 2)

Yaahh!!! Walaupun tewas kelmarin, tapi rata-rata bersetuju bahawa perlawanan di STAR malam itu amat-amat berbaloi untuk ditonton oleh setiap lapisan masyarakat. Sepanjang Liga Super tahun ini, punyo la payah Nismilan nak dapek gol, tapi Pialo Malaysia kali ni dalam duo game, dah 5 gol dah! 

Walaupun perlawanan malam tadi mengujakan terdapat juga kritikan-kritikan yang tidak membina langsung daripada segelintir waghieh yang ado kek stadium. 

"Defend tido ko?!"
"P***** punyo defend!"
"Defend tak guno!"

Ungkapan di atas adalah beberapa ungkapan yang diluahkan para penyokong yang dapek se donga la. 

Bagi peluang se kupeh sikit tang defend ni. Bukan 100% peratus salah mereka. Corak serangan yang digunakan Pahang amat-amat berkualiti! Mengetahui pertahanan Nismilan amat ampuh apabila Modibo berada di tengah, mereka bijak membuat larian mengelirukan untuk membawa Modibo ke bahagian full back dan menyebabkan kawasan pertahanan tengah Nismilan kosong demi memberi peluang yang lebih tinggi untuk menjaringkan gol. Selepas Nismilan menyamakan kedudukan, Pahang menjaringkan tiga gol berturut-turut dalam tempoh yang singkat hanya dengan cara ini.

Perkara ini boleh dielakkan sekiranya midfield dan wing kito dogheh turun untuk defend. Nazrin, Eddy, Zamani ternyata lambat memberi bantuan untuk memberi bantuan mengekang asakan lawan. Oleh kerana itu, Fadhil dan Fauzi kelihatan diperkotak-katikkan malah diperlekehkan oleh jentera serangan Pahang. Yo la, kalau dah dokek tompek Fauzi ado 3 orang Pahang, tapi dio sorang yo nak defend, mampuih la deh! 

Oleh kerana hal ini, se cakap sekali lagi yang taktikal Pahang ternyata SPOT ON! 

Satu laie yang boleh dikritik, lambek tuka player. Pasti ada sebab kenapa pertukaran pemain lambat dilakukan. Turning point game malam tu maso kedudukan 3-4. Kita boleh lihat ketika itu Zamani kelihatan agak letih dan tugas bertahan banyak dibantu oleh Halim. Pada ketika itulah seharusnya Zamani dikeluarkan bersama dengan Fauzi. Mungkin sobab takdo player agak eh, tu yang tak tuka tu kan? Takpo, bondo dah lopeh. Fokus game kelate pulok boh!

POSITIF :

Banyak yang berubah dalam masa yang singkat. Game play yang lebih positif, menjaringkan gol. Adakah sebab sedikit pertukaran di pihak pengurusan? Ontah lah. No komen!

Halim works his socks off in the game. Giving cover at his best to his back four and cleaning the mess that Zamani was supposed to clean. Played like a total warrior. Was able to read the game well. Intercepts passes that could initiate dangerous attacks by Pahang. The only shame in the match is that Nismilan lost. Halim was playing with his heart!!!

Sivanesan. Siva, Siva, Siva. Patut la dapat call up Harimau Muda! Has very high match awareness. Playing in the pocket just behind Fabio. Linking midfield and attack to cause problems for Pahang. Getting into good positions. Winning headers and flick-ons eventhough not the tallest player on the pitch. He was brilliant! Truly a revolution!

Fabio Lendro. Hmm. Se was-was sikit nak puji pemain import ni. Effa dengan Porras dulu...maleh la nak cakap. Puji sikit yo la. I hope you're reading this Fabio. Works excellently with Siva. The chemistry was as if they have been playing together since they were little kids. Did not hog the ball. Not a drama queen when being hassle by opponents (Poyeng! Gua nampak lu pijak dia masa hujung first half!!! Tapi gua tau FAM tak akan ambil tindakan punya. Alasan mereka, bukti tidak cukup). Just don't get ahead of yourselves ok mate? Football is a team game.

Orait! Selasa ni Kelantan singgah Paroi pulak kan? Kito cubo la poie stadium yo? Maghin maso Siva score gol nombo tigo tu, teringat balik maso monang final Piala Malaysia dongan Kelantan dulu. Sampai hari ni haa soro takdo poit! Hahaha.

Mungkin untuk pertembungan dengan Kelantan kali ini, Nismilan tidak perlu terlalu agresif. Mantapkan pertahanan  dan lancarkan counter attack. Attack bolah Daudsu coach! Kalau dio main la. Ganeh dio tu. Dapek Nazrin attack bolah dio ok dah. Kito suruh la Daudsu tackle Nazrin duo kali. Dapek duo yellow card kiro cantik dah. Hahaha.

Untuk Piala Malaysia edisi kali ni, tiada harapan tinggi yang se letakkan. Seperti tahun lepas, layak ke suku akhir juga sudah dikira satu kejayaan berdasarkan skuad yang sedia ada.

Usah digapai bintang kalau hanya seekor semut.

Popatah baru ni. Se buek sendiri. Tahun dopan masuk dalam silibus darjah satu. Hahaha. Cukup la setakat ni. Se nak poie kojo dah. Jumpo Selasa

MUSUHNYA HABIS BINASA!

*P/S : Kepada brader yang keto deh kono block dongan keto se kek mobil tu se mintak maap la yo. Brader keluar awal sangat. Tunggu la game abih dulu brader. Jangan bongih-bongih. Se dah mintak maap dah kan malam tu? Selamat Hari Raya Aidilfitri brader. Maaf Zahir Batin.

Thursday, 22 August 2013

Terengganu 0-2 Nismilan (Piala Malaysia 2013 - Matchday 1)

Yaahh! Setelah sekian lama tidak "bersama" bolasepak Malaysia kini se kembali. Walaupun tidak "bersama" namun se totap momorhati an dari jauh. Duo kali yo se dapek poie Paroi musim ni. First game tu tak ingat lak lawan mano tapi yang se ingat game tu Porras score last minit tapi offside. Second game pulak maso monang lawan ATM.

OK, nak cito lolobih pasal monang (boto monang ni, takdo se nak membungak do) lawan tongganu ni pun tak buleh sobab tak tengok game. Highlight yang dapat pun cuma 6 minit. Camera angle pulak tak berapa nak best. Kamera pulak ada satu je. Hmm. 

Se tak kenal penjaring gol pertama ni. Menurut sumber yang boleh dipercayai, nama beliau ialah Fabio Lendro. Tapi kelmarin ada sahabat yang menyebut lain nama beliau ni. Entah lah. Tengok je la gol dia.



video



Sivanesan yang mendapat panggilan untuk mewakili Harimau Muda B (kot?) turut menjaringkan gol. Walaupun rembatannya terbias, kono la jugak lotak namo deh sobagai ponjaring.



video



Bad pula berjaya menyelamatkan beberap percubaan tepat Terengganu. Klip yang ada hanyalah rembatan daripada Ashaari. Dengarnya ada save penalti, tapi klip tu pun tiada.


video video


Kemenangan mengejut ke atas Terengganu ini ternyata menarik perhatian waghieh-waghieh yang amat, amat, amat, AMAT dahagakan kemenangan. Syok poit monang! Keh, keh, keh. 3 pemain Terengganu yang digantung turut menyumbang kepada kemenangan ini. Ismail Faruqi, Effa, dan jugak Muhaimin. Kalau mereka bertiga dapat diturunkan, se yakin keputusan perlawanan akan menjadi amat berbeza.

Cuma untuk mengerdilkan pihak lawan adalah tidak wajar. Kita harus akui bahawasanya Nismilan adalah pasukan underdog. Jika Nismilan berjaya mengekalkan Siva, Nazrin, dan Halim, Nismilan mampu kembali ke Liga Super semula tahun hadapan. 

Target jangan tinggi bona. Payah. Jangan ghondah bonar. Bungkor. Baby steps. Di saat-saat kejatuhan beginilah penyokong seharusnya lebih kuat berada di belakang pasukan. Keh Keh Keh. 

Jumpo kek Paroi sabtu ni! Jangan boharap bona! Tapi winger Pahang tu maghin kono red card. Ado can jugak la sobona eh nak buek kojutan laie.

MUSUHNYA HABIS BINASA!