Saturday, 29 September 2012

ATM 3-2 Nismilan

A glimmer of hope!

Seperti dijangka, perlawanan yang mencabar untuk Nismilan dan keputusan penuh perlawanan mengesahkan jangkaan. Menurut mereka yang menyaksikan secara langsung, perlawanan tadi merupakan perlawanan terbaik Piala Malaysia SETAKAT ini (untuk edisi ni la kiro eh)

Jentera serangan ATM ternyata berbisa apabila mampu menyumbat 3 gol. Walaupun berjaya mengekang asakan ATM pada separuh masa pertama, namun 11 minit selepas perlawanan disambung, Zaquan Adha menjadi duri dalam daging apabila berjaya mengkucar-kacirkan pertahanan Nismilan sebelum Christie Jayaseelan menyumbat gol pembukaan.



video


5 minit kemudian, giliran Martelotto menambah jaringan ATM. Menerima hantaran daripada Marlon Alex James dan tidak dikawal, sebelum melepaskan rembatan, dia memperdayakan Acid dan Farbak.

video


Maso ni se ghaso macam dah tak buleh poie semi final dah. Tapi bak kato omputih Eropah pasal Manchester United, "never write them off". Ciri-ciri pasukan yang 'cempiyen' iolah tak maun ngaku kalah. Walaupun gol King "is a bit fortunate to Negri", (kasi bahaso sopan la sikit. Keh keh keh) namun memberi semangat kepada pemain dan penyokong.

video


Ketika se sendiri berangan bahawasanya Nismilan akan melakukan comeback, ini yang terjadi.

video


'Se' ran out of superlatives for this player. 30 plus years and still have that same burning desire to win everything as if he was a teenager. Salute to Hai-O!

Sejujurnya, gol Hai-O ini supposed to be the dagger to the heart. The goal that should have put ATM home and dry. Gol yang dijaringkan ketika perlawanan berbaki 10 minit dan Nismilan dilihat sukar mencipta peluang jaringan secara logiknya harus meranapkan semangat Nismilan. But we must always believe in miracles.  The never give up attitude that just makes them keep coming back for more. Hallmark of a champion they say. Ini yang terhasil!

video


Walaupun tewas, defisit satu gol tidak begitu sukar untuk dimansuhkan di Paroi. Coach AK pasti mampu merencanakan sesuatu. Gol Shakir ternyata memberi sinar harapan untuk Nismilan mara ke separuh akhir.

Thana, Kecik, dan Effa tidak bermain pada tahap sebenar. Semoga mereka mempamerkan persembahan yang lebih menarik di Paroi kelak demi membantu Nismilan mara ke separuh akhir!

We must believe in miracles. Remember Munich '99 and Istanbul '05? As a matter of fact, when everyone else wrote Negri off on the eve of the Malaysia Cup Final in '09? How did Negri performed on that particular final? A magical performance by the Jangs. As history has shown us time and time again, history will repeat itself.

MUSUHNYA HABIS BINASA!

Thursday, 27 September 2012

The return of the prodigy twin!

Kepulangan anak kesayangan Nismilan.

Suatu ketika dahulu.
Kepulangan yang ditagih para penyokong Nismilan. Walaupun bukan dalam seragam kuning seperti lazimnya, setidaknya penyokong boleh melihat aksi mereka semula di tanah Paroi pada 2 Oktober ini. Sebelum tibanya tarikh tersebut, skuad Nismilan harus bertandang ke Selayang terlebih dahulu untuk perlawanan suku akhir pertama. 

Selain pasangan kembar ini, Hai-O, Rezal, Irwan, dan Farizal juga merupakan bekas pemain Nismilan yang kini menyarung jersi ATM. Jasa mereka ketika membantu Nismilan menjulang Piala Malaysia buat kali kedua dalam tempoh 3 tahun pada musim lalu masih segar dalam ingatan penyokong. Cuma Rezal yang berhijrah semusim lebih awal ke Johor FC namun beliau telah pun mengetuai skuad Nismilan menjuarai Piala Malaysia 2009 dan Piala FA 2010.

Aidil cuba mengekang Mat Yo ketika final
Piala Malaysia 2010
A rock at the heart of defense and a force to be reckon with. Plays his best at central defense as a stopper. During the Piala Malaysia final on 2010, Negri was leading thanks to a Shaurain penalty and Negri was keeping Kelantan at bay UNTIL Aidil picked up an injury after a robust challenge from Mat Yo. From then onwards, it was downhill for Negri as they conceded two goals and watch Kelantan held the Piala Malaysia trophy in dismay.

He has the ability to read games, intercept through balls, win headers, hard tackler, and his blistering pace to keep forwards and wingers at bay. A total package as a defender for Malaysian football scene.

Posisinya kini diisi oleh Farbak. Jujurnya, se rasa Farbak mempunyai segala kebolehan Aidil KECUALI kelajuan. Penghijrahan Aidil ke ATM ternyata meninggalkan ruang yang besar di pertahanan Nismilan. Bukan sahaja Aidil mampu mengekang pihak lawan menjaringkan gol, malahan Aidil turut boleh menjaringkan gol. Gol yang pasti tidak dapat dilupakan oleh peminat tempatan ialah ketika menentang Chinese Taipei dalam kempen pra-kelayakan Piala Dunia tahun lalu.

A moment of brilliance.

Zaquan turut berhijrah ke ATM.
Zaquan mula menempa nama ketika SUKMA 2004 yang dilangsungkan di Negeri Sembilan. Batch yang melahirkan Kuna, Shahurain, Farizal Harun (just to name a few) dan juga Aidil yang kemudiannya diserapkan ke dalam skuad Nismilan. 

Mempunyai larian laju, rembatan kaki kanan yang kencang, dan berupaya untuk membuat hantaran tepat ke dalam kotak penalti adalah antara kelebihan Zaquan.

Musim terakhir Zaquan bersama Nismilan merupakan tempoh yang mengecewakan bagi dirinya. Dibelenggu kecederaan untuk hampir keseluruhan musim sebelum bertekad untuk berhijrah ke ATM. 

Aidil dan Zafuan merupakan fan favourite bagi peminat Nismilan. Apabila mendapat berita bahawa kedua-duanya akan berhijrah, perkara ini memberi tamparan hebat kepada para peminat.

'Halangan' Nismilan untuk ke separuh akhir.

Harus diakui bahawa ATM adalah pasukan yang mantap. Tugas sukar menanti Nismilan di Selayang dan juga Paroi. Dah namo pon defending champion, kono la lawan team kuat yo tak?

Untuk bertembung dengan pasukan yang begitu ampuh jentera serangannya ini, mungkin Kuna lebih sesuai diletakkan di bahagian full back untuk membantu Shukor dan Farbak. Tak buleh nak nafi an yang deduo centre back kito ni kurang sikit laju deh. Setidaknya Kuna mampu untuk cover mereka berdua seandainya kesilapan terjadi.

Thana boleh dikekalkan di bahagian wing. Hantaran silang ke dalam kotak penalti yang berkualiti dan tepat mampu mengoptimakan (ontah ado ontah tak perkataan ni) kehebatan Effa di udara. Telah dilihat dalam peringkat kumpulan bahawa hantaran-hantaran Thana mampu mencipta peluang menjaringkan gol yang tinggi.

Idris boleh dikatakan 'wajib' diturunkan sebagai kesebelasan utama untuk kedua-dua perlawanan ini. Negri really needs his creativity and composure in midfield. A hardworking partner in central midfield should give him enough cover for any mistakes. I'll opt for Rashid.

Untuk mencari kelemahan pihak lawan adalah sukar. Dah la team macam Real Madrid! Kito pulak tak buleh nak tengok full game pihak lawan macam kito tengok full game EPL. Abih sumo pasukan ado full game kalau EPL. Sampai kek bola kito, ... Maleh la nak cakap. 

Pertembungan malam esok amat dinantikan oleh se namun dek pembentangan bajet negara kita yang berlangsung esok, maka terpaksa se korbankan masa untuk bekerja daripada menonton di Selayang. 

Kepada waghieh yang akan bertandang ke Selayang, sentiasalah menjaga tatatertib dan kesusilaan di tempat orang. Haa, dah buleh jadi iklan kesedaran masyarakat dah ni. Semoga kemenangan menjadi milik Nismilan. Yang paling penting, perlawanan menarik yang dapat kita tonton.

MUSUHNYA HABIS BINASA!