Wednesday, 28 November 2012

Laos 1-4 Malaysia

Harimau Malaya Bangkit!

Yeeaahhh!!! Harimau Malaya bangkit di Bukit Jalil! Kemenangan bergaya ke atas Laos menghidupkan kembali peluang juara bertahan ini untuk ke pusingan seterusnya.

Melihat kepada starting eleven Malaysia sebelum sepak mula, ternampak sedikit sinar apabila Amar Rohidan tidak tersenarai. Shakir Shaari mengambil tempat beliau. Farizal Marlias juga mengambil alih tugas Khairul Fahmi di gawang, Mahali menggantikan Bunyamin, dan  yang paling ketara ialah Wan Zack Haikal menggantikan Khyril di sayap kanan.

Se sedikit terkilan kerana Mat Yo dan Azmi masih tersenarai. Tetapi bak kata 'King Raja'' :

"Saya kenal pemain saya."

Oleh kerana penjelasan yang kukuh di atas, maka kita sebagai rakyat Malaysia seharusnya akur dan redha akan keputusan itu.

First Half :

Malaysia bermula garang dengan serangan bertali arus ke gawang Laos. Shakir Shaari banyak membantu menggerakkan jentera tengah yang langsung gagal dikemudi oleh Amar tempoh hari. Pada minit ke-15, Malaysia mendapat sepakan percuma di luar kotak penalti dan Safiq menyempurnakan dengan bergaya. 

video


Eceh ceh ceh, kau tunggu Safiq. Kojap laie se nak kutuk kau pulak.

Malaysia masih terus menyerang namun ketumpulan Safee dan Mat Yo gagal menyempurnakan peluang yang terhidang menjadi penyebab mengapa Malaysia tidak mampu menambah jaringan. 

Pada minit ke-38, (Kau dah ready ko bolum Safiq? Keh keh keh) Safiq cuba membuat hantaran kepada Kuna namun berjaya dihalang oleh pemain Laos yang terus melancarkan serangan balas dan membuahkan gol penyamaan untuk Laos.

video


Safee dan Mat Yo masih terus gagal menyempurnakan peluang yang diperoleh untuk menambah jaringan sehingga tamat separuh masa pertama. 

Dek ketumpulan jentera serangan, mungkin Khyril Muhymeen akan dimasukkan pada separuh masa kedua, namun sangkaan se meleset.

Second Half :

Zubir Azmi masuk menggantikan Azmi Muslim.

Safee memperoleh beberapa lagi peluang sebelum berjaya menjaringkan gol pada minit ke-67 hasil hantaran Wan Zack Haikal dari sebelah kanan.

video


Gol ketiga Malaysia dijaringkan oleh Wan Zack Haikal hasil hantaran Kuna. The best goal of the night I might say. 

video


Khyril Muhymeen masuk menggantikan Safee. Se ghaso, dio yang patut start dari awal. Setelah beberapa minit dimasukkan, Khyril mendapat hantaran daripada Safiq dan...tengok la sondighi.

video


Kesimpulan : 

Terima kasih 'King Raja' kerana mengotakan janji dengan tidak menyenaraikan pemain yang tidak menunjukkan persembahan yang memberangsangkan ketika menentang Singapura.

Safiq masih belum bermain di tahap yang sepatutnya. Masih average. Below average barangkali. Buck up captain! Come on! 

Shakir dan Wan Zack ternyata memberi nafas baru kepada skuad negara. Shakir berjaya menggerakkan jentera tengah dengan cemerlang. Berjaya mencipta ruang untuk membolehkan Safiq bertindak kreatif dan berjaya memenangi bola daripada kawalan Laos. 

assist dan 1 gol untuk Wan Zack adalah berbaloi dengan persembahannya malam ini. Hantaran ke dalam kotak penalti berjaya mengkucar-kacirkan pertahanan Laos.

Safee's and Mat Yo's performance is a worrying sight. If Harimau Malaya wants to retain the title, their finishing abilities needs to improve. Let's just hope that they are just having a bad day at the office tonight.

Jujur la nak koba an kek sumo kan, se ghaso Harimau Malaya kito patut monang straight set 21-1, 21-0 tadi. Tapi tu la, Safee tah apo suwey eh tah. Mat Yo pun samo. Takpo. Lawan Indonesia sok kito hobin boto-boto. Jangan nak boghi muko kek dio!


Sekian,

TANAH TUMPAHNYA DARAHKU!

Sunday, 25 November 2012

Malaysia 0-3 Singapura

As Expected!

Adakah kita menyangka Harimau Malaya akan tampil dengan persembahan yang memberangsangkan setelah mengharungi beberapa siri perlawanan persahabatan yang begitu hambar dan menghampehkan.

Masih ingatkah kita akan zaman kegelapan bolasepak Malaysia tidak lama dahulu? (macam la sokaghang ni dah coghah yo tak?) Zaman di mana Malaysia mempunyai ramai pemain berbakat dari segi individu tetapi tidak secara berkumpulan. Zaman Indra, Hai-O, Zami, Nizaruddin, Azmin Azram yang sia-sia.

Harimau Malaya hanya bermain bolasepak pada 10 minit pertama sahaja. Selepas itu, mereka hanya menjalani latihan pertahanan. Nak ceghito pasal game tadi memang maleh la. Tahapo bondo eh tah. Se ceghito pasal Istanbul Aku Datang atau Adnan Sempit 2 laie ado pekdah agak eh.

Ramai peminat menyalahkan 100% 'King Raja' kita kerana persembahan hambar Harima Malaya. Namun setelah se amati siri perlawanan persahabatan dan perlawanan malam ini, para pemain turut harus memikul persembahan 'memukau' mereka.

PERTAHANAN

Pertahanan Harimau Malaya dibarisi Bunyamin, Aidil, Fadhli, dan Azmi yang seharusnya mengekang serangan lawan hanya mampu membenarkan Singapura menjaringkan tiga gol sahaja. Pertahanan yang terlalu statik dan gagal membaca perlawanan dengan baik merupakan faktor utama kekalahan Harimau Malaya malam ini. Azmi yang paling obvious bermain dengan teruk. Pass ontah ke mano, clear ontah ke mano, marking ontah ke mano. Mi, den ghaso first gol salah kau la. Alak kau tunggu bola tu bounce laaaakkk? Defender kono la poie kek bola, bukan tunggu bola sampai kek kito. Haa, ingat posan den ni. Ko kau nak den speaking perak? Ate, takkan la kamu nak bior kan aje pemain lawan score sesuka hati? 

Gandingan Fadhli dan Aidil belum mantap. Aidil kerap kali off position. Se ghaso Fadhli banyak cover Aidil ni tadi. Se ghaso laaaa. Se pun bukan pandai bona bab-bab bola ni. Kot main galah panjang ko, guli ko, konda-kondi ko, memang se chempiyen laaa. Kesilapan besar Fadhli hanyalah untuk gol ketiga Singapura. Tidak mark Duric. (dah lotih agak eh dan moral down)

Bunyamin bermain dengan OK. Tidak teruk dan tidak pula cemerlang. OK. Kiro OK la tu.

MIDFIELD

Pemain yang se looking forward to make an impact ialah Khyril Muhymeen. Namun beliau terlalu senyap pada perlawanan malam ini walaupun pada separuh masa pertama serangan Harimau Malaya banyak tertumpu pada sebelah kanan. Kecewo la sikit. Maso Kodah monang double trouble maghin...errr...macam namo konsert Wings dongan Search pulak. DOUBLE TREBLE! Baru boto. Maso tu se memang minat boto kek dio ni. Mungkin jelmaan Michael Owen beliau ni. Dogheh naik, dogheh la turun deh. 

Safiq dan Amar. Hmm. Sebelum AFF bermula, Safiq memberi komen dalam temuramah yang berbunyi, :

"Malaysia kena ada kelainan dari dua tahun lepas untuk mempertahankan
kejuaraan ini dan saya yakin kami mampu."

Lobih kurang macam tu la. Kalau se tau jadi macam ni, se rekod interview dio hari tu. Harimau Malaya terlalu mengharapkan hantaran jauh dan tepat Safiq. Tiada link up play antara jentera serangan dengan tengah. Masih dengan long ball dengan harapan pertahanan lawan membuat kesilapan. Amar! se tak pasti apa role dia sebentar tadi. ball winning midfield? central midfield? anchor man? Memandangkan role playmaker disandang oleh Safiq, Amar seharusnya bertindak sebagai salah satu role di atas. Namun...Hmm. (How I wish Piya was a part of the squad tonight. He could have produce something I think.)

Kunalan. Se kesian kat Kuna. Jarang dapat bola. Bila dapat bola, tiada support. He deserves better for his work rate tonight. Pity you Kuna, pity you. Good luck in Selangor!

PENYERANG

Safee juga sama seperti Kuna. Jarang mendapat bola. Terlalu jarang! Sebagai seorang penyerang prolifik seperti Safee, seharusnya beliau menjadi main point serangan Harimau Malaya. Namun...Hmm. Mungkin kegagalan Mat Yo menglinkkan permainan antara jentera tengah dan serangan menjadi punca.

Mat Yo. Hmm. Why on earth is Johor going to pay him 80k per month is still a mystery to me. He's overrated I think. I THINK! I may be wrong. Hogged the ball too much. Tried to be Messi/Ronaldo/Suarez at times. He was a total letdown in my opinion. Maybe he's trying to relive his magic moment in the previous edition of this tournament.

KESELURUHAN

Tiada kesefahaman langsung! Main bola macam tak pernah main bola! Sepak sesuka hati, tanduk sesuka hati, passing sesuka hati. Kalau se ada anger management problem, boleh terbakar pejabat ni. Masuk ke padang macam tak pernah training, langsung tak ada idea bagaimana hendak merencanakan serangan. Nak bertahan pun terkial-kial. Tunggu je la perlawanan menentang Laos nanti. Kalau nak menang dengan Laos pun semput, ramai-ramai la kita cari hati unta kasi elok semput cepat sikit. 

Apo bondo eh? Cakap pandai, main dulu la baru tau? Kalau dah namo eh pemain bola, kojo eh main bola, dapek duit pun sobab main bola, wajib la handa main bola. Haa, boto tak? Keh keh keh. 

Dah la, asik nak kutuk je. Nanti ramai pulak yang cakap "time menang sokong bukan main, puji melangit. Dah kalah macam-macam dicaci". Kan? Kita lihat dari sudut positif pulak lah. Mungkin pemain kita penat. Bak kata Hj Zainal Abidin Rawop, 

"pemain kita tidak ada off season, tidak ada rehat. Bermain sepanjang tahun."

Walaupun ramai yang tak minat dongan caro dio monguleh (tormasuk la se!), tapi kito kono akui statement dio yang ini memang topat. Gilo ko apo sopanjang tahun main tak boghonti. Semuo liga professional ado off season, kito yo takdo. Tahapo bondo eh tah. 

Kepada pihak yang berkenaan, silalah ubah jadual liga, piala FA, dan Piala Malaysia kita supaya pemain dapat rehat. Walaupun se tahu pihak berkenaan tidak membaca pun statement ini, se hanya ingin menyedapkan hati sendiri yang baru dapat menerima kekalahan 0-3 tadi.

Sekian, 

MUSUHNYA HAA...

Apo slogan Harimau Malaya poit? ...Ontah lah. Se memang tak tau.

MUSUHNYA HABIS BINASA!