Monday, 2 September 2013

Kelantan 2-3 Nismilan (Piala Malaysia 2013 - Matchday 4)


Nampaknya Nismilan masih lagi mampu menyumbat gol dan bermain secara positif dengan konsisten. Hal-hal sebegini menyebabkan kita berfikir apakah sebenarnya yang berlaku ketika saingan liga super berlangsung? Rasuah kah? Malas kah? Sengaja tidak ingin menang kah?

Seri dan kalah di Paroi untuk dua perlawanan tetapi menang 100% di pantai timur. Mungkin Nismilan boleh bermain dengan lebih baik jika dilabel sebagai underdog. Bermain tanpa tekanan memang sedikit sebanyak membuatkan pemain lebih selesa dan tidak takut akan caci maki daripada penyokong sekiranya membuat silap. Malah, jika membuat silap ketika bermain di tempat lawan, individu yang melakukan silap tersebut akan disorak dan ini akan menyumbang kepada peningkatan self confidence individu tersebut.

Maaannggaaihh! Macam jawab soalan esei nak jadi ponjawat awam yo tak? Memulo memang takdo raso nak mogah-mogah. Tapi cubo pikir an balik. 2/3 pantai timur Nismilan dah tawan poit! Kot la sekarang ni zaman Pak Kadok main betting lago-lago ayam, selambo yo Kolantan dongan Tongganu tu dah jadi milik Nismilan. 

Ok2. Tengok opening gol dari Siva pulak. Berapo gol dah mamat ni dalam Pialo Malaysia? 5? 6? 28? 56? check la sondiri.


video


Counter attack. A classic Nismilan goal. Memandangkan Nismilan masih lagi mengekalkan tradisi untuk memiliki pemain sayap yang super pantas iaitu Eddy dan Nazrin, maka serangan balas akan sentiasa menjadi salah satu arsenal Nismilan yang amat berbisa. Hantaran Fabio kepada Eddy memang exquisite, tetapi tidak world class seperti hantaran Halim kepada Nazrin ketika perlawanan ini dilangsungkan di Paroi.

Peranan Siva sebagai second striker semakin mantap. Ada ketikanya Siva seperti seorang poacher striker. Bijak membaca gerakan bola dan sentiasa anticipating bola akan sampai kepada beliau.


video


Sebelum Farhan beat Alif, adakah Siva yang sedang mengawasi beliau? Jika ya, tahniah Siva! Anda berjaya membantu Kelantan menjaringkan gol penyamaan. Seharusnya Siva meneruskan larian untuk mengekang pergerakan Farhan. Namun apakan daya. Memandangkan Alif telah pun commit awal untuk menghalang cross Farhan, secara lazimnya, Modibo dan Fadhli terpaksa compact kan bahagian tengah untuk menghalang larian Fakri. Disebabkan juga Fauzi sudah pun off position dari awal lagi, Fadhli terpaksa cover posisi Fauzi dan meninggalkan posisi full back nya. Justeru, menyebabkan Indra tidak dikawal dan melakukan penyudah.


video


Fakri!!! Se totap cakap dio power! Mampuih pi orang lain nak cakap apo. Daripada angle kamera yang boleh kita lihat, defensive line Nismilan cuba membuat perangkap offside. Namun dek kerana Alif ni hebat, beliau yang menyebabkan Fakri tidak offside untuk menyudahkan hantaran Farhan.

RESPECT Fakri sebab tak celebrate gol. Gua tetap peminat lu der. Lu nak balik Nismilan pun boleh. Gua terima. Orang lain gua tak tahu la.


video


Apo punyo klip la dapek banyak ni yo. Build up untuk gol tak tau cano. Haih. Nak uleh apo macam ni? makan kuaci yo la. Tak pun minum neskepe sambil layan suria hitam. 


video


Ini adalah antara salah satu peningkatan Nismilan yang kita semua patut lihat dengan lebih jelas. Set piece! Set piece dan dead ball situation adalah dua perkara yang berbeza. SANGAT-SANGAT BERBEZA! Dead ball situation ialah penalti, free-kick, corner kick. Set piece pula ialah perancangan atau taktik ketika memperoleh dead ball situation. 

Kalau daripada corner yang se selalu tengok, corner taker akan menghantar bola ke bahagian near post di mana Halim dan Modibo akan membuat larian ke bahagian tersebut untuk melakukan tandukan. Halim mempunyai tiga option jika berjaya mendapat hantaran tersebut :

a) menanduk terus ke arah gawang
b) melakukan dummy dan membiarkan Modibo menanduk bola tersebut ke arah gawang
c) flick bola tersebut ke dalam 6 yard box untuk rakan lain.

Set piece di atas pula dilakukan ketika Nismilan berada dalam keadaan yang selesa dan hanya ingin mempertahankan kedudukan jaringan. Dalam perlawanan ketika menentang Kelantan di Paroi, hantaran terus ke Fabio ada dilakukan ketika Nismilan telah pun menyamakan kedudukan sebelum Fabio dikeluarkan. Jadi, untuk menjaringkan gol daripada set piece di atas adalah bonus untuk Nismilan!

PENUTUP :

Untuk mengejar kejuaraan Piala Malaysia kali ini adalah terlalu ambitious pada pandangan se. Seeloknya edisi Piala Malaysia kali ini dijadikan platform yang kukuh untuk mengharungi saingan liga perdana musim depan. Apa yang Nismilan perlukan untuk memantapkan skuad ini ialah dengan menambah pemain pertahanan. Baik center back mahupun full back. 

Seorang defensive midfielder juga diperlukan untuk memberi perlindungan yang lebih kepada back four Nismilan. Kito pun tau kondisi lutut Zamani macam mano. Takkan nak pakso Halim main 140% tiap-tiap game. Boleh pendek karier deh. Last sekali, striker. Tak payah nak striker bertaraf kebangsaan pun takpo. Sekurang-kurangnya striker yang boleh score andai kato Fabio dongan Siva injured. Kito kono ado striker warganegaro Malaysia yang buleh score. Kalau tak, sampai tuo la Safee dongan Mat Yo main striker untuk Malaysia. Se dah tak maun dah moncarut dopan tv tengok diorang duo tu main.

Untuk objektif jangkamasa panjang pula, daripada mengejar takhta Piala Malaysia lebih elok dikejar Piala FA dan juara Liga Super. Jika salah satu (nak deduo pun buleh!) kejuaraan ini dirangkul, dapatlah Nismilan bermain untuk Piala AFC. Bukan nak menang sangat pun Piala AFC tu, tapi bila dah lawan pasukan luar, game play Nismilan akan lebih improve. Staf dan pemain at least dapat belajar sesuatu dari pasukan lain. Bila game play improve, pemain pun improve. Bila pemain improve, liga kita pun akan improve. Haa, nampak tak? Kalau dah improve, boleh la masuk kelayakan piala dunia. Takdo la asik nak sangkut kek qualifying for qualifying to the world cup!

Sekian,

MUSUHNYA HABIS BINASA!