Monday, 12 September 2011

Respect!

with Norhafiz Zamani Misbah (standing third from right)
Gambar ini diambil selepas kami berbuka puasa di salah sebuah restoran di Seremban baru-baru ini. Aku agak minat la mamat ni main bola. Calm and composed at the heart of Negeri's defense. OK, straight to the real stuff.

RESPECT! We always demand this from peers and foes. Kencing la kalau korang cakap,"aku tak pernah pun mintak orang lain hormat aku". You can lie to me,to yourself, and to others but you won't be able to lie to HIM.

Aku merupakan peminat setia sukan bola sepak. I watch it on TV's and in stadiums. Heck, I even play this most beautiful game myself! Aku start pergi stadium sejak umur aku 4 tahun (1992). (Menurut mak aku la. Aku mana ingat,kan aku budak kecik). Apabila timbulnya kes rasuah terbesar dalam bola sepak Malaysia pada 1994, aku berhenti pergi stadium sehingga tahun 1999. Then, I continued visiting my beloved Larkin Stadium to watch Johor hosting football matches for a couple of years. I stopped going to the stadium from 2001 until I opened my heart in 2009 to watch Negeri Sembilan play at Paroi Stadium.

Hence, the passion of the sports dah ditanamkan dalam hati aku sejak kecik. There's even this MYTH about my beloved father made me memorize all the Manchester United players since the day I could speak (And yes ladies and gentleman, I am a fan of the RED DEVILS since 1990!).

Ringkasannya, tatkala korang (yang lebih kurang sebaya dengan aku) tengah hisap botol susu kat rumah, aku dah tengok bola di stadium. Haa,ini baru muqaddimah. Isi artikel "RESPECT!" ini berada di perenggan seterusnya.

I've been inviting my peers to join me at the stadium to experience the atmosphere. They've always seen it on TV, why not living it in stadiums? A few said yes, most of them rejected the idea, and quite a bunch of them will give this kind of remarks : 

"Tengok la BPL ke Seria A ke La Liga ke. Baru la quality football. Tak ada la membazir duit kau bayar tiket pergi stadium tengok match sampah".

Hello kawan, aku minat bola sepak Malaysia. Aku start tengok bola pun, bola Malaysia. Time kau tengah sibuk suruh mak kau belikan kau mainan ultraman, aku tengah sibuk semak keputusan Liga Semi-Pro Malaysia di akhbar. Lepas tu kau rendah-rendahkan minat aku. Tak nak pergi cakap la tak nak pergi. Tak payah la nak cakap match di stadium tu sampah.

How would you monkey anuses feel when others mock your passion? E.g : You like collecting football jerseys (most of you monkey anuses will collect jerseys from the BPL. Duh!) and I walked up to you and say,

"Kau tak rasa membazir ke beli jersi original harga 2-3 ratus pakai duit mak bapak kau? Kalau nak sangat beli la yang jual di pasar malam. RM20 boleh dapat 2 helai!"

I bet my anus that you morons will reply a little bit similar to the sentence below,

"Pasar malam local la. Mana ada kelas. Lagipun aku memang minat pasukan ni, tak salah la kalau aku habis duit beli jersi-jersi diorang"

Oo, kalau kau perlekehkan minat orang boleh. Bila orang perlekehkan minat kau, kau cuba pertahankan minat kau tu walaupun kau sedar yang beli jersi RM200-300 sebanyak 4-5 helai yang bezanya cuma tulisan penaja dan warna jersi itu sebenarnya sesuatu yang kurang bijak. Apakah ikan?

You "intelligent" creatures know as well as I do that interests are subjective. You could even be interested about a rock for all I care. Just, and I mean JUST don't insult the interest of others. SHOW RESPECT TO OTHERS IN ORDER TO GAIN IT FROM THEM.




2 comments:

  1. fuck u mancs...
    u should become a writer fucker...

    ReplyDelete
  2. bloody hell you kopite..
    still learning..hopefully i could become a good one..

    ReplyDelete